Nieuws | Pluimvee

Extra reiniging en ontsmetting vanwege vogelgriep

In verband met de uitbraak van de besmettelijke (hoog pathogene) variant van vogelgriep (HPAI) onder gehouden pluimvee in Frankrijk, Litouwen, Roemenië en Slowakije moeten lege en geladen vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren, die terugkeren of komen uit deze landen onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting ondergaan. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Deze reiniging en ontsmetting verplichting geldt ook voor vervoermiddelen van pluimvee of broedeieren die terugkeren of komen uit de EU hoog-risicolanden België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië, Kroatië, Polen en alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen.

De extra reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren moet worden uitgevoerd op een erkende reiniging- en ontsmettingsplaats voor pluimvee transportmiddelen, een slachthuis of een broederij.

Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost, waarna ter plekke een 1e reiniging en ontsmetting plaatsvindt. Hierna worden de voertuigen onmiddellijk vervoerd naar een erkende reiniging- en ontsmettingsplaats, een slachthuis of een broederij, om aldaar een 2e reiniging en ontsmetting te ondergaan.

Na afloop van de 2e reiniging en ontsmetting laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende reiniging- en ontsmettingsplaats, het slachthuis of de broederij.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.