Nieuws | Onderzoek

Eén monsteranalyse kan alle virussen en bacteriën identificeren

De Gezondheidsdienst voor Dieren kan vanaf 1 februari 2024 alle PathoSense-analyses uitvoeren. Met één monster kan de PathoSense-analyse alle virussen en bacteriën identificeren die een dier kunnen treffen. Een check die inzicht geeft welke pathogenen voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

De analyse is vooral zinvol bij acuut zieke dieren. De uitslag geeft goed weer wat er in het dier omgaat op het exacte moment van monstername. De dierenarts kan met een nieuwe swab eenvoudig monsters nemen op het bedrijf waar de acute gezondheidsproblemen zich voordoen. Verschillende monstertypes komen in aanmerking voor de PathoSense-analyse zoals een neusswab van de bovenste luchtwegen, longspoelingen van de diepere luchtwegen, een rectale swab of een swab van de darminhoud, van aangetaste weefsels of van geaborteerde foetus of serum.

De dierenarts hoeft niet vooraf te selecteren op welke ziekteverwekkers moet worden getest. Alle virussen en bacteriën worden gedetecteerd. PathoSense maakt hiervoor gebruik van sequencing met zogeheten Oxford Nanopore Technologies. Met deze technologie kan in real-time een identificatie van virussen en bacteriën worden uitgevoerd bij acuut zieke dieren. De PathoSense-analyse kan worden ingezet voor alle diersoorten.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsOnderzoek
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.