Nieuws | Pluimvee

Frankrijk start vaccinatieprogramma tegen vogelgriep

In Frankrijk worden 60 miljoen eenden gevaccineerd tegen vogelgriep. Dat meldt persbureau AFP. De inentingen zijn inmiddels begonnen.

Voor Franse eendenhouders met meer dan 250 eenden is het verplicht deel te nemen aan het programma. Frankrijk is het eerste Europese land dat op grote schaal vaccineert tegen de dierziekte.

In Nederland is momenteel een veldproef gaande met twee vectorvaccins tegen hoogpathogene vogelgriep. Voor de proef krijgen in totaal 1.800 kuikens op twee Nederlandse pluimveebedrijven een vogelgriepvaccin. Dat meldde het ministerie van LNV. De proef duurt twee jaar en wordt uitgevoerd door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Wageningen Bioveterinary Research en de GD.

Naast de veldproef zal ook een pilot worden uitgevoerd om een groter aantal pluimveebedrijven in Nederland te vaccineren. De pilot zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 plaatsvinden op meerdere pluimveebedrijven. Voorwaarde is dat het vaccin dan Europese goedkeuring heeft.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.