Nieuws | Rundvee

België scherpt regels over runderbesnoitiose aan

België heeft de regels voor runderen afkomstig uit een risicoland voor runderbesnoitiose aangescherpt. Dieren uit die landen moeten worden onderzocht bij invoer. Bij besmetting met de parasiet moet een dier verplicht worden afgevoerd.

Het afgelopen jaar werkte de Belgische rundveesector aan een wettelijk kader om runderbesnoitiose aan te pakken. Deze economisch belangrijke ziekte heeft de laatste jaren namelijk een flinke opmars gemaakt in Zuid-Europa. De aanscherping van de regels is hier het gevolg van. België ziet Frankrijk, Spanje, Hongarije, Italië en Portugal als risicolanden.

Runderbesnoitiose is een parasitaire ziekte bij rundvee die zware economische schade kan veroorzaken. Hoewel de meeste geïnfecteerde dieren geen symptomen vertonen, kunnen de dragerdieren de besmetting wel doorgeven. Dat gebeurt via bloedzuigende vliegen, zoals dazen en stalvliegen. Ook het hergebruik van injectienaalden kan de parasiet overbrengen. Een beperkt aantal dieren krijgt wél symptomen zoals koorts en oedeem, verhoogde traan- en neusvloei in de acute fase tot een algemene huidontsteking in de chronische fase. Behandeling is niet mogelijk.

Bron: DGZ

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.