NIEUWS


Uitbreiding van Afrikaanse varkenspest in 2023

21 mei 2024

In de Europese Unie zijn in 14 lidstaten uitbraken van Afrikaanse varkenspest geweest. Dat meldt de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedeselveiligheid.


Tweede vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd

13 mei 2024

Minister Adema van LNV heeft een tweede vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Dit heeft hij besloten na advies van het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het Commissie toelating diergeneesmiddelen.


Aangeboren afwijkingen door het schmallenbergvirus

7 mei 2024

In januari meldde het Britse Animal and Plant Health Agency (APHA) dat het aantal gevallen van aangeboren afwijkingen bij lammeren door het schmallenbergvirus (SBV) sinds eind 2023 was toegenomen in het hele Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.


Vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd

26 apr 2024

Minister Adema van LNV heeft door middel van een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Dit heeft hij besloten na een positief advies van het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het College toelating diergeneesmiddelen.


Sneltest voor opsporen antibiotica bij vee

23 apr 2024

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een sneltest ontwikkeld om antibiotica bij dieren sneller op te sporen. Bij deze sneltests is de uitslag direct zichtbaar en de tests controleren op meerdere antibiotica tegelijk.


Sneltesten vogelgriep ondersteunend aan PCR-analyse

17 apr 2024

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) onderzocht verschillende sneltesten op gevoeligheid en specificiteit voor vogelgriepvirussen. “Sneltesten voor het aantonen van influenzavirussen op locatie zijn geen vervanging voor PCR-testen in het laboratorium, maar hebben wel potentie als ondersteunend instrument”, aldus de WBVR-onderzoekers.


Onderzoek antistoffen en mogelijke beschermende maatregelen tegen blauwtongvirus

16 apr 2024

Om meer inzicht te krijgen in de mate van verspreiding van het blauwtongvirus in Nederland, zowel op regionaal niveau als op bedrijfsniveau, start Royal GD in opdracht van LNV en de sectorpartijen een onderzoek. Het doel is het percentage runderen en schapen dat antistoffen heeft vast te stellen. Dit is belangrijk omdat dieren die antistoffen hebben mogelijk beschermd zijn tegen een nieuwe uitbraak met BTV-3.


België scherpt regels over runderbesnoitiose aan

11 apr 2024

België heeft de regels voor runderen afkomstig uit een risicoland voor runderbesnoitiose aangescherpt. Dieren uit die landen moeten worden onderzocht bij invoer. Bij besmetting met de parasiet moet een dier verplicht worden afgevoerd.