NIEUWS


Behandeling tussenklauwontsteking melkkoeien werkt niet altijd

9 apr 2021

De behandeling met een pijnstiller en ontstekingsremmer van tussenklauwontsteking bij melkkoeien zorgt niet altijd voor het gewenste resultaat. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.


België heft maatregelen vogelgriep gefaseerd op

7 apr 2021

In België worden de maatregelen omtrent de vogelgriep gefaseerd opgeheven. Dat meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). De eerste stap is genomen en dat betekent dat particulieren per 6 april niet langer verplicht zijn pluimvee en vogels op te hokken.


Minder vleeskuikens met peesschedeontsteking door reovirus

11 mrt 2021

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn er in 2020 minder sectie-inzendingen geweest van vleeskuikens waarbij peesschedeontsteking door het reovirus is vastgesteld.


Laser helpt in de strijd tegen vogelgriep

9 mrt 2021

Door het gebruik van een automatische laser wordt 99,7 procent van de wilde vogels geweerd van een pluimveebedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit. Daarmee wordt aangetoond dat laserlicht een belangrijke preventieve maatregel is tegen de verspreiding van vogelgriep.


Meerder uitbraken van vogelgriep in Duitsland

8 mrt 2021

Het vogelgriepvirus is op 10 bedrijven in Duitsland aangetroffen. Dat meldt Avined. Alle besmettingen zijn afgelopen week aangetroffen in meerdere regio’s.


‘Rhinopneumonie vroegtijdig vaststellen kan uitbraak voorkomen’

8 mrt 2021

Vroegtijdige detectie van rhinopneumonie is nodig om besmette dieren zo snel mogelijk te kunnen isoleren. Dat zegt Eefke Weesendorp, Hoofd Diagnostiek en Crisisorganisatie bij Wageningen Bioveterinary & Research (WBVR).


België gaat door met verlaging antibioticagebruik in veehouderij

26 feb 2021

De Belgische overheid en onder andere landbouworganisaties en dierenartsenverenigingen zetten hun samenwerking voort om het antibioticagebruik in de veehouderij te verlagen. Daarvoor hebben de partijen het tweede ‘Convenant betreffende het verantwoord gebruik van antibiotica bij dieren’. Het eerste convenant liep in de periode 2016-2020. Volgens Belgisch minister David Clarinval van landbouw zijn in de veehouderij […]


Dierenartsen: onwerkbare situatie door verplichte controles melkveebedrijven

17 feb 2021

Geborgde rundveedierenartsen van 28 dierenartsenpraktijken vinden dat er een onwerkbare situatie is ontstaan door de controles die zij moeten uitvoeren op melkveebedrijven. De dierenartsen hebben daarom een brief gestuurd naar ZuivelNL en de Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) die deze controles verplichten. De dierenartsen willen een oplossing waar ze achter kunnen staan en die ze kunnen uitleggen aan hun veehouders.