Nieuws | Paarden | Pluimvee | Rundvee | Schaap-Geit | Varkens | Zoönosen

CVI voldoet aan veiligheidsmaatregelen

Het MKZ-laboratorium  van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR in Lelystad voldoet aan de veiligheidsmaatregelen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Recent bleek dat het ministerieel toezicht jarenlang onder de maat is geweest. Volgens Dijksma zijn er maatregelen doorgevoerd.
Uit een vertrouwelijk rapport van het Voedsel en Veterinair Bureau van de Europese Commissie bleek in 2009 dat het toezicht van de rijksoverheid op het CVI faalde. Daardoor voldeed Nederland niet aan het in 2003 aangescherpte Europese beleid om ‘laboratoria en inrichtingen waar met levend mond- en klauwzeervirus wordt gewerkt streng te controleren en te erkennen’.
Ook werd duidelijk, na een uitspraak van de Raad van State in 2012, dat er een substantiële kans is dat besmettelijke diervirussen als MKZ kunnen ontsnappen uit het laboratorium. Een veehouder mocht zijn bedrijf niet in  de buurt ervan uitbreiden. Lelystad, onderdeel van Wageningen UR, is de enige locatie in Nederland waar met dergelijke virussen wordt gewerkt.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPaardenPluimveeRundveeSchaap-GeitVarkensZoönosen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Gerelateerd

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.