Nieuws | Rundvee | Schaap-Geit

Vaccin Schmallenbergvirus beschikbaar

MSD Animal Health brengt in juni een vaccin op de markt tegen het Schmallenbergvirus. In eerste instantie is er alleen in Engeland een voorlopige toelating van het middel. “In Nederland is het misschien wel nodig, maar het is aan de autoriteiten te beslissen over een eventuele toelating”, vertelt Henk Kuijk, dierenarts bij MSD.
Vrijwel alle EU-lidstaten melden besmettingen met het Schmallenbergvirus. Dat blijkt uit een rapportage van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie Efsa. Inmiddels veroorzaakt het virus in 8.000 veestapels besmettingen.

Engeland

“Het vaccin is in Engeland toegelaten voor gebruik bij schapen en runderen. Voor schapen geldt een eenmalige basisvaccinatie van2 ml. Bij runderen bestaat de basisvaccinatie uit twee entingen met een interval van ongeveer vier weken”, weet Kuijk.
Het virus duikt steeds op in regio’s waar nog geen gevallen zijn geconstateerd. Kuijk: “Dieren die bij de uitbraak in 2011 niet besmet zijn geraakt, kunnen dat nu wel worden.” Efsa gaat er weliswaar voorzichtig vanuit dat dieren die in contact zijn geweest met het virus levenslange immuniteit krijgen, maar roept wel op om goed in de gaten te houden of dat inderdaad het geval is.
De situatie in Nederland is momenteel stabiel. “Maar het virus verspreidt zich in de zomer sneller dan in de winter, dus tijdens de zomer wordt de situatie mogelijk ernstiger”, vertelt Kuijk.
Het volledige rapport van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie Efsa is hier te lezen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundveeSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.