Achtergrond | Nieuws | Schaap-Geit | Veehouder

Wolf heeft liefst schaap op het menu

Over tien jaar zullen wolven ook in Nederland deel uitmaken van het wild, meent het platform Wolven in Nederland. Uit landbouwregio’s waar de wolf voorkomt blijkt dat schapen het grootste risico lopen om op het wolvenmenu te belanden.

Een wolf is een roofdier en vooral kleinere dieren, zoals schapen, geiten, kalveren en veulens die ’s nachts ‘onbeschermd’ buiten lopen zijn een gewilde prooi. Maar ook volwassen runderen en paarden, honden, katten en pluimvee kunnen ten prooi vallen aan hongerige wolven, al zijn kippen normaal gesproken niet interessant omdat die te klein zijn. En volwassen koeien zijn over het algemeen te groot om aan te vallen. In het wild vreten wolven vooral grote hoefdieren, zoals reeën, edelherten en zwijnen, maar als er onvoldoende wild voorhanden is, gaan ze op zoek naar alternatieven. Dat kan vee in natuurgebieden zijn, vooral schapen en zoogkoeien, maar ook hobbydieren om de boerderij zijn niet veilig.

Het vee beschermen

In Duitsland zijn er goede ervaringen opgedaan met het beschermen van schaapskuddes tegen wolven door ’s nachts een flexibel net over de kudde te plaatsen. Ook een waakhond die is opgeleid om de kudde te beschermen kan een grote dienst bewijzen. Een wolf is een slimme jager en een sloot of wildrooster vormen geen belemmering. ’s Nachts opstallen biedt echter de beste bescherming.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
AchtergrondNieuwsSchaap-GeitVeehouder
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.