Nieuws | Rundvee

Neospora voorkomen: hond niet in stal en wei en poep opruimen

KoeMelkveehouders in het buitengebied van Ruurlo en Lochem lijken zich steeds meer zorgen te maken over besmetting van hun dieren met de Neospora-parasiet, zo meldde dagblad de Stentor vorige week. Volgens dierenarts Paul Warmerdam van De Graafschap Dierenartsen zijn problemen met Neospora te voorkomen als hondenbezitters de poep van hun honden meteen opruimen.
In het Ruurlose buitengebied zijn volgens de Stentor al de nodige besmettingen geweest. Dierenarts Warmerdam zegt geen toename van het aantal Neospora-gevallen te zien in zijn praktijk, maar kan zich goed voorstellen dat melkveehouders zich zorgen maken. “De neospora-parasiet veroorzaakt verwerpen bij koeien. Koeien die geïnfecteerd zijn met neospora blijven waarschijnlijk levenslang besmet. En 80 procent van de nakomelingen van deze dieren is ook besmet. Zo kan een neosporabesmetting lang op een bedrijf aanwezig blijven en voor grote (financiële) schade zorgen.”
Besmetting van koeien kan op elke leeftijd plaatsvinden via hondenpoep. Een hond die bijvoorbeeld van een verworpen vrucht of vruchtwater heeft gegeten, scheidt een tijdje later met zijn ontlasting eitjes van de neospora-parasiet uit. Als een besmette hond in het weiland of op het voer in de stal poept, kunnen koeien de eitjes binnenkrijgen.
Zowel honden van omwonenden als eigen honden kunnen voor problemen zorgen. Warmerdam merkt dat steeds meer melkveehouders daarom geen hond meer houden. Volgens de dierenarts is dat jammer, omdat een gezins- en of waakhond een verrijking kan zijn voor de boerenfamilie. Warmerdam vindt dat een hond nog best kan op een melkveebedrijf, als het dier maar niet in de stal of het weiland komt.
Warmerdam adviseert mensen die hun hond uitlaten in de buurt van een melkveebedrijf, ze niet in de wei te laten en de poep meteen op te ruimen. “Daardoor zijn problemen met neospora eenvoudig te voorkomen.”
Neospora – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.