Nieuws | Rundvee

NVWA: derde van melkveehouders bewaart antibiotica niet juist

30 procent van de melkveebedrijven bewaart antibiotica niet op de juiste temperatuur. Dat blijkt uit een onderzoek dat Paul Visscher uitvoerde voor zijn afstudeeropdracht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Diergeneesmiddelen werken beter als ze worden bewaard op een droge, donkere plaats en bij de juiste temperatuur die op de verpakking en bijsluiter staat vermeld. Sommige antibiotica moeten in de koelkast worden bewaard (bij 2 tot 8 graden Celsius). Uit het onderzoek van Visscher blijkt dat 30 procent van de melkveebedrijven antibiotica niet op de juiste temperatuur bewaart. Het bewaarvoorschrift wordt niet of onvoldoende opgevolgd.
Door het onjuist bewaren van antibiotica kan het minder goed werken waardoor onnodig naar een tweede – of derdekeusmiddel wordt overgegaan. Dit draagt bij aan de resistentieproblematiek.

Hygiëne en over de datum

Inspecteurs van de NVWA geven in het onderzoek aan dat ze in de praktijk grote verschillen zien in de manier waarop veehouders hun diergeneesmiddelen opslaan. Bedrijven die het goed doen, bewaren hun diergeneesmiddelen volgens het bewaarvoorschrift in een hygiënische afgesloten medicijnkast en in een  schone, droge en goed werkende koelkast, werken met schone en scherpe naalden en houden goed bij wanneer zij de verpakking van een middel geopend hebben; het noteren van deze datum is belangrijk omdat veel middelen na het openen van de verpakking nog een beperkte tijd houdbaar zijn en/of na eerste opening in de koelkast moeten worden bewaard bij 2 tot 8 °C.
Inspecteurs komen echter ook regelmatig op bedrijven waar minder zorgvuldig met diergeneesmiddelen wordt omgegaan. Middelen worden onhygiënisch in een niet-werkende koelkast of buiten de koelkast bewaard, het gebruik van middelen wordt niet zorgvuldig bijgehouden en middelen zijn over de datum.

Verantwoordelijkheid

De eerste verantwoordelijkheid voor het juist bewaren van antibiotica ligt bij de veehouder. De veehouder heeft er ook belang bij dat middelen op de juiste wijze bewaard worden omdat anders de werkzaamheid kan teruglopen. De NVWA adviseert veehouders daarom hier ook in overleg met hun dierenarts aandacht aan te besteden. Als dat niet werkt, zegt de NVWA te zullen handhaven waar dat nodig is.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.