Nieuws | Rundvee

Mastitis voorkomen: bij warm weer vaker kalk in ligbox

Kalk strooien in de ligboxen helpt bij het voorkomen van mastitis en een hoog celgetal. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldt dat het bij warm weer aan te raden is elke dag 50 gram kalk per ligbox te gebruiken. Te veel kalk strooien werkt averechts.
Te veel kalk strooien is, zo meldt de GD, niet bevorderlijk voor de speenkwaliteit van de koeien. De spenen worden te schraal en te ruw. Ook is niet elke kalk geschikt voor de uier en spenen. Volgens de GD is landbouwkalk of gebluste kalk het beste. Ongebluste kalk, calciumoxide, is ongeschikt als toevoeging in de ligbox, aangezien het in contact met water etsende brandwonden aan de huid van de spenen kan geven.

Handje per ligplaats

Het advies voor dagelijks gebruik varieert. Dit hangt ook af van de hoeveelheid strooisel. Een handje per ligplaats is meestal voldoende. De spenen mogen in elk geval niet wit zijn van de kalk. (GD / AgriHolland)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.