Nieuws | Rundvee

Kalf dat regelmatig wordt geaaid groeit beter

Kalfjes op een melkveebedrijf die regelmatig geaaid worden, groeien beter dan hun soortgenoten die niet worden geaaid. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit voor diergeneeskunde in Wenen. Het aaien kan voor bedrijven de moeite waard zijn, omdat kalveren die sneller groeien als koe meer melk geven, aldus de onderzoekers.
Hoofdonderzoeker Stephanie Lürzel en haar collega’s onderzochten 104 Holstein-kalveren van een melkveebedrijf in het oosten van Duitsland. Ongeveer de helft van de dieren werd na de geboorte gedurende twee weken lang drie minuten per dag geaaid. De andere helft werd niet geaaid.
De kalfjes werden op een specifieke plek geaaid: aan de onderkant van de hals. “Uit eerdere studies blijkt dat koeien vooral genieten als ze daar worden geaaid. Zelfs de hartslag van de dieren nam dan af”, aldus Lürzel.

Extra groei is extra melk

De bestudeerde kalveren die geaaid werden, waren bij het spenen ongeveer 3 procent meer in gewicht toegenomen dan de kalveren die niet werden geaaid. De menselijke aandacht lijkt heel direct invloed hebben op de gewichtstoename bij de dieren.
Lürzel: “Een studie uit 2013 toonde aan dat kalveren die sneller groeien, later als koeien meer melk geven. Een extra groei van 3 procent kan volgens dat onderzoek omgerekend worden naar 50 kg meer melk per koe per jaar.”

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.