Achtergrond | Rundvee

Schurft leidt tot productieverlies

Schurft kan leiden tot een productieverlies van een kg melk per koe per dag. Voldoende reden dus om de mijten goed aan te pakken. Wordt het niet goed aangepakt, dan zal de aandoening blijven terugkomen. Dat meldt vakblad Elite.
Of de koeien schurftmijten hebben, kun je niet alleen vaststellen op basis van huidveranderingen. Er kan ook sprake zijn van een menginfectie van luizen en bacteriën. Voordat je een koppel tegen schurftmijt gaat behandelen, moet je nagaan of mijten wel daadwerkelijk de aandoening veroorzaken. Zijn het geen mijten, dan heeft de behandeling geen effect en is het weggegooid geld.

Microscoop

Om te achterhalen of het schurft is, schraapt de dierenarts met een scherpe lepel een stukje huid weg op de scheiding van de gezonde huid en de ontstoken huid. Hij duwt de scherpe lepel diep in het weefsel tot het een beetje begint te bloeden. Het monster bekijkt hij vervolgens onder de microscoop.
Door de behandeling – en zeker als je dat doet in de zomer – trekken de schurftmijten zich terug. Onder de buik, bij de uier of aan de kroonranden van de klauwen vormen de mijten een soort infectie¬reservoir. In de herfst en de winter kunnen daardoor nieuwe, ernstige infecties ontstaan. Schurft kan alleen uitgeroeid worden als behalve het vee ook de stal onder handen genomen wordt. Zonder contact met koeien kunnen schurftmijten immers ook enkele weken overleven in de stal. Chorioptesmijten (de verwekkers van staartschurft) kunnen buiten de koe maar liefst tien weken overleven. De parasieten trekken zich terug in spleten en kieren of in moeilijk te reinigen houten onderdelen in de stal. Wie schurft bestrijdt, moet dus ook de stal reinigen en desinfecteren. Vooral koeborstels bevatten veel schurftmijten. Ze zijn een belangrijke bron van nieuwe infecties. Het is dan ook raadzaam koeborstels te demonteren zolang de schurftbesmetting niet voorbij is.

Erfbetreders

Ook mensen die regelmatig verschillende stallen  bezoeken, vormen een infectierisico. Veehandelaren, de inseminator en de dierenarts kunnen via kleding, apparatuur en voertuigen schurftmijten overdragen. Ook met het oog op insleep van andere ziektes is het verstandig om deze erfbetreders bedrijfseigen laarzen en overalls te laten dragen.

Schurft JH Boeve
Foto: Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
AchtergrondRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.