Nieuws | Schaap-Geit | Zoönosen

Weer hazen gevonden met hazenpest

In zowel het Kromme Rijngebied (provincie Utrecht) als in de regio Vijfheerenlanden (provincie Zuid-Holland) is in oktober 2016 opnieuw tularemie (hazenpest) gevonden. In beide gebieden is de ziekte vastgesteld bij een haas. In juni van dit jaar werd de zoönose aangetoond bij twee mensen die in deze gebieden wonen of die bezochten.
De hazen zijn voor onderzoek bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) ingeleverd. De bacterie is vervolgens door het Wageningen Bioveterinary Research Lelystad (het voormalige Central Veterinary Institute, CVI) aangetoond. Alertheid voor tularemie bij jagers en mensen die in de natuur verblijven of werken, blijft belangrijk, aldus het DWHC.

‘Dronken’

Van tularemie verdachte hazen zijn opvallend zwak en apathisch. Ze hebben een schommelende gang en hebben hun natuurlijke schuwheid verloren. De hazen zijn met de handen te vangen. Maar op basis van deze verschijnselen kan geen enkele uitspraak worden gedaan of ze ook daadwerkelijk hazenpest hebben, omdat deze symptomen ook bij andere ziekten voorkomen. Bij de uitbraak van hazenpest in Friesland in 2015 werd gemeld dat de hazen ‘dronken’ leken.
Als er in Nederland (meerdere) dode hazen (of andere dieren) in het veld aan worden aangetroffen, kan dat worden gemeld via het meldformulier op de website van het DWHC.

Zweer of ontsteking lymfeklieren

Tularemie geeft bij mensen meestal een zweer of ontsteking van een of meerdere lymfeklieren. De ziekte is van dier op mens overdraagbaar. Mensen kunnen besmet raken door bijvoorbeeld direct contact met een besmet dier, door een insecten- of tekenbeet of door het eten van niet goed doorbakken besmet vlees.
Er is incidenteel melding gemaakt van tuleramie onder landbouwhuisdieren.
Tularemie – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsSchaap-GeitZoönosen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.