Nieuws | Rundvee

Misvormde kalveren toch door schmallenbergvirus

Besmetting van de moederdieren met het schmallenbergvirus tijdens de dracht is de oorzaak van de misvormingen bij de geaborteerde kalveren die Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) afgelopen tijd kreeg aangeboden.
DGZ kreeg in november elf misvormde geaborteerde kalveren aangeboden voor autopsie. Hoewel de dieren misvormingen vertoonden die typisch zijn voor een besmetting met het schmallenbergvirus (misvormde ledematen, nek en rug), kon het virus uit geen enkel van deze gevallen geïsoleerd worden. Daarom werd verder gezocht.

Antistoffen bij moederdieren

Bloedmonsters van de moeders van de misvormde kalveren werden getest op aanwezigheid van antistoffen tegen het schmallenbergvirus. Bij zes van de zeven geteste moederdieren bleken die antistoffen aanwezig. Dit bevestigt het vermoeden dat een besmetting van de moederdieren met het schmallenbergvirus tijdens de dracht oorzaak was van de misvormingen bij de geaborteerde kalveren, zo meldt DGZ.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.