Nieuws | Paarden | Rundvee | Schaap-Geit | Varkens

Eikels risico voor vee

Eikenbomen leveren dit jaar veel eikels. Dat betekent oppassen, want eikels (en groen eikenblad) bevatten tannine en kunnen bij schapen, geiten, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken.
Het risico van eikels neemt toe als de eikels nog niet rijp zijn. Groene eikels bevatten namelijk veel meer tannine dan rijpe (bruine) eikels. Door buien of storm kunnen plotseling veel (onrijpe) eikels uit de bomen vallen en in weilanden terechtkomen. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseert om dieren dan niet onder eiken te laten grazen. Vooral geiten en varkens vinden eikels lekker.

Maag-darmontsteking

Na opname van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen bij alle landbouwhuisdieren vergiftigingsverschijnselen voor die gepaard gaan met ernstige maag-darmontsteking, meldt de GD. In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor die gepaard gaan met verstopping en bloederige diarree. Schapen verdragen eikels slecht. Ze worden onrustig, weigeren voer en krijgen last van verstopping (obstipatie) en koliek, bloederige diarree en een dikke buik. Soms vertonen ze een stijve gang, gevolgd door verlammingsverschijnselen. Ze drinken en urineren veel.

Foto: Pixabay.com

Meer over:
NieuwsPaardenRundveeSchaap-GeitVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.