Nieuws | Paarden

Onderzoek naar overgewicht bij paarden

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en Pavo willen de risico’s van overgewicht bij paarden en pony’s in kaart te brengen. Het doel van het onderzoek is een aanpak ontwikkelen voor paarden met overgewicht. Voor het onderzoek worden nog paarden met en zonder overgewicht gezocht.

In Nederland worden ongeveer 400.000 paarden en pony’s gehouden. De meeste paarden worden hobbymatig gehouden en recreatief gereden. Een probleem dat met name in deze groep meer en meer wordt vastgesteld is overgewicht (obesitas). Schattingen zijn dat ruim 50 procent van de paarden en pony’s een (veel) te ruime conditie heeft en dit is niet zonder risico. Bekende gevolgen van overgewicht zijn insulineresistentie en hoefbevangenheid, verminderde prestaties, problemen met de afgifte van warmte, verminderde vruchtbaarheid en goedaardige vettumoren in de buik (waardoor ook risico op ernstige koliek). Voor de gezondheid van een paard is het  beter dat het niet te dik is. Het risico op het ontstaan van dit soort complicaties/problemen wordt dan sterk verminderd.

Wat houdt het onderzoek in?

Tijdens het onderzoek wordt een groot aantal paarden een half jaar gevolgd. Deze groep bestaat uit zowel paarden met een normale conditie als paarden met overgewicht. Voor de paarden met overgewicht is een soort ‘Weight Watchers’-programma ontwikkeld: ze krijgen een speciale voeding met aangepast voedermanagement en uiteraard huiswerk ten aanzien van de activiteit en beweging. Ook worden ze tijdens de proef gemonitord op gewichtsontwikkeling en diverse belangrijke bloedparameters die een indicatie kunnen geven of een paard risico loopt op problemen door zijn of haar overgewicht. Om de activiteit en beweging van de paarden objectief te monitoren, zal gebruik worden gemaakt van een speciaal voor paarden ontwikkelde bewegingssensor: de Equestic-zadelclip.

Paarden gezocht

Voor het onderzoek worden zowel paarden met een normale conditie als paarden met overgewicht gezocht, met een eigenaar die gemotiveerd is zijn/haar paard te laten volgen en in geval van overgewicht te managen volgens adviezen vanuit het onderzoeksproject. Paarden kunnen online aangemeld worden. Vervolgens wordt op basis van een aantal selectiecriteria gekeken of het dier inderdaad geschikt is voor deelname aan het onderzoek.

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.