Nieuws | Schaap-Geit

Toename listeriose bij schapen en melkgeiten

Op meerdere schapen- en melkgeitenbedrijven is in de afgelopen maanden listeriose vastgesteld. Er is sprake van een toename ten opzichte van eerdere jaren in dezelfde periode, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Soms betrof het een enkel dier op een bedrijf, maar regelmatig kwamen, met name op melkgeitenbedrijven, problemen op grotere schaal voor.
Listeriose, een zoönose, wordt veroorzaakt door de listeriabacterie die aanwezig is in grond en zich met name in slecht ingekuilde en geconserveerde ruwvoeders kan vermeerderen. Maar ook strooisel en andere voedingsmiddelen kunnen de bacterie bevatten. Water is een veel minder aannemelijke bron van grootschalige infectie.

Hersenontsteking

Na een incubatietijd van tien tot vijftien dagen kunnen de eerste ziekteverschijnselen worden waargenomen. Listeriose veroorzaakt bij geiten hersenontsteking, plotselinge sterfte, bloedvergiftiging, abortus, keratoconjunctivitis en baarmoederontsteking. Geïnfecteerde dieren scheiden de bacterie uit in mest, melk en andere afscheidingsstoffen. Geiten zijn gevoeliger voor listeriose dan schapen en runderen.

Voorkomen

De GD weet niet precies waardoor listeriose vaker wordt aangetoond. Grotere uitbraken op melkgeitenbedrijven zijn meestal een gevolg van de combinatie voeren van besmet ruwvoer en een verminderde weerstand bij de dieren. De nadruk ligt op het voorkomen van de ziekte, onder meer door te zorgen dat er zo weinig mogelijk grond mee komt bij het inkuilen. Ruwvoer met afwijkingen als schimmel moet niet worden gevoerd.

Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.