Nieuws | Pluimvee

'Fipronil na 6 weken uit lijf van kip'

Kippen die behandeld zijn met het verboden middel fipronil hoeven niet te worden geruimd, zei toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht dinsdag in het NOS Radio 1 Journaal.
Van den Berg heeft LTO Nederland geadviseerd over de fipronil-uitbraak. “Ik heb ze aangeraden de kippen niet te ruimen, maar de schuren te reinigen. Na 5 tot 6 weken is de fipronil uit het lijf van de kippen en zijn ze schoon. Na zes tot acht weken mogen ze weer aan de leg en kunnen we die eieren prima eten”, zegt de toxicoloog.
Toch hebben een aantal pluimveehouders al besloten om hun kippen te laten ruimen. Ze hopen daardoor sneller weer eieren af te kunnen zetten.

Kostbaar

Het is aan de bedrijven zelf wat ze met de kippen doen, zei Eric Hubers, voorzitter van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij in het televisieprogramma Nieuwsuur. “Alle kippen ruimen en vervangen is erg kostbaar. Het alternatief is ruien waarbij de kippen op een dieet worden gezet, waardoor ze vet en veren kwijtraken en daarmee het gif.”
Het is daarbij wel belangrijk dat ook de stallen worden schoongemaakt, benadrukte Hubers. En dat is geen makkelijke klus. “Het gif blijft hardnekkig aanwezig in de stallen en laat zich moeilijk verwijderen.”

Eerste uitslagen

Momenteel zijn circa 180 leghenbedrijven, opfokbedrijven en broedeibedrijven wegens de verdenking van fipronil geblokkeerd, meldt de NVWA. Op al die bedrijven zijn in alle stallen monsters van eieren en in een aantal gevallen ook van mest en van kippenvlees genomen. Ook monsters van eieren afkomstig van de retail zijn onderzocht.
Op basis van de eerste uitslagen van de ei-monsters heeft de NVWA besloten tot een publiekswaarschuwing: eieren met bepaalde codes kunnen beter niet worden gegeten.

Op de hoogte brengen

De NVWA is inmiddels gestart met het op de hoogte brengen van de pluimveebedrijven waarvan duidelijk is dat hun eieren al dan niet fipronil bevatten. De bedrijven waarvan in de onderzochte eieren fipronil is aangetroffen moeten deze terughalen uit het handelskanaal. Deze bedrijven blijven geblokkeerd.

Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.