Nieuws | Rundvee

Overbezetting ligboxenstal kost geld

Overbezetting van een ligboxenstal is slecht voor het welzijn en de gezondheid van koeien en kost daardoor geld. Dat zegt Frank van Eerdenburg, hoofddocent huisvesting en dierenwelzijn aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, in vakblad Veehouder en Veearts.
Over­bezetting van de ligboxenstal is volgens Van Eerdenburg om meerdere redenen onverstandig. Zo kan overbezetting ervoor zorgen dat een koe te weinig kan liggen, doordat er niet altijd een ligbox beschikbaar is. “Een koe zou minimaal 14 tot 15 uur per dag moeten kunnen liggen en het liefst 17 uur. Liggen vinden koeien belangrijker dan eten en drinken, blijkt uit onderzoek; ze zijn ook bereid om te werken voor meer ligtijd. Tijdens het liggen herkauwt de koe en stroomt er meer bloed door de uier voor de melkproductie. Hoe langer een koe ligt, hoe meer melk ze produceert. Als een koe op een dag 15 uur kan liggen in plaats van 14 uur, produceert ze 1,7 kg melk extra. Over een jaar gerekend is dat een hoop melk extra”, aldus Van Eerdenburg.

Meer ziekte door stress

Overbezetting zorgt ook voor stress. Rang­lagere koeien kunnen bijvoorbeeld moeilijker ranghogere dieren ontlopen. Ook neemt de kans toe dat ranghogere koeien hun ranglagere stalgenoten uit de ligboxen jagen als zíj willen liggen. Stress verlaagt het welzijn van de koe en kost het dier extra energie (hogere onderhouds­behoefte) waar je als veehouder niets voor terugkrijgt. Stress door overbezetting in de stal leidt ook tot een verminderde afweer en daarmee meer kans op ziekte.
Het hele artikel ‘Overbezetting kost geld’ staat in vakblad Veehouder en Veearts nr. 1 2018.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.