Nieuws | Varkens

Suikermoleculen helpen PED-virus bij infectie van gastheercel

Suikermoleculen helpen het PED-virus (porciene epidemisch diarree) om de gastheercel binnen te dringen. Dat ontdekte Wentao Li, promovendus aan de Universiteit Utrecht.
PED is een coronavirus dat een darminfectie bij varkens veroorzaakt. Vooral jonge biggetjes gaan daar vaak aan dood. Tot op heden zijn er geen effectieve vaccins of antivirale middelen beschikbaar tegen het virus.

Versmelten

PED infecteert cellen van de darmwand, de epitheelcellen. De infectie begint doordat het virus zich hecht aan receptormoleculen op het oppervlak van de gastheercel. In de volgende fase versmelten de membranen van het virus en de cel met elkaar, waardoor genetisch materiaal (RNA) van het virus in het cytoplasma van de gastheercel terechtkomt. Deze aanhechtings- en versmeltingsprocessen van de membranen worden mogelijk gemaakt door het ‘spike’-eiwit op het coronavirus.

Suikermoleculen helpen bij infectie

Wentao Li laat in zijn onderzoek onder meer zien dat binding van het spike-eiwit aan suikermoleculen op het oppervlakte van de gastheercel de infectie van het virus faciliteert. “Ook tonen we aan dat de aanhechtingsdomeinen van het spike-eiwit het doelwit vormen van antistoffen die het virus neutraliseren”, zegt Li. “De plaatsen waar het virus zich bindt aan de gastheercel zijn dus niet alleen belangrijk voor infectie, maar vormen tegelijkertijd de achilleshiel van het virus. Deze kennis kan nuttig zijn bij de ontwikkeling van antivirale strategieën.”
PED – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.