Nieuws | Paarden

Veulenbrigade maakt checklist ‘De geboorte van een veulen’

De Veulenbrigade van de Universiteitskliniek voor Paarden (UKP) in Utrecht heeft de checklist ‘De geboorte van een veulen’ gemaakt om paardeneigenaren te helpen bij de geboorte van en zorg voor pasgeboren veulens.
“In de checklist (pdf) staan staan de belangrijkste zaken rondom de geboorte van een veulen nog eens overzichtelijk op een rij”, vertelt Mathijs Theelen, specialist Inwendige Ziekten van het Paard en coördinator van de Veulenbrigade. “Zo weet je precies waar je op moet letten en wanneer je een dierenarts moet bellen. En als je deze lijst in de stal ophangt, heb je de informatie altijd bij de hand wanneer je hem nodig hebt.”

Signaleren

Veulens zijn vooral in de eerste dagen en weken na hun geboorte erg kwetsbaar. De eigenaar van paard en veulen speelt een belangrijke rol in het vroeg signaleren van mogelijke gezondheidsproblemen. Hoe eerder opvalt dat er iets niet goed gaat, hoe eerder er adequaat kan worden ingegrepen. Hiermee worden de kansen voor het veulen enorm vergroot, aldus de Veulenbrigade die tijdens het veulenseizoen 24 uur per dag klaarstaat om intensieve zorg aan veulens te bieden.
Foto: hhach/Pixabay

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.