Nieuws | Schaap-Geit | Zoönosen

Rift Valley fever virus via Nederlandse mug

De meest in Nederland voorkomende muggensoort kan Rift Valley fever virus verspreiden. Dat heeft Wageningen Bioveterinary Research aangetoond. In eerder onderzoek werd al aangetoond dat Nederlandse lammeren erg vatbaar zijn voor dit virus.
In de eerste experimenten werd het virus toegevoegd aan bloed, wat vervolgens aan de muggen is aangeboden. Deze experimenten laten zien dat de muggen het virus kunnen opnemen, vermeerderen en via speeksel kunnen doorgeven. Vervolgens is onderzocht of muggen besmet kunnen raken tijdens het voeden op RVFV-geïnfecteerde lammeren. De virustransmissie van lam naar mug bleek verrassend efficiënt, al leek het zich te beperken tot de periode waarin de hoeveelheid virus in het bloed maximaal was.
Daarnaast werd een verhoogde virusreplicatie in de huid waargenomen, wat geassocieerd was met een lokale ontstekingsreactie veroorzaakt door de muggenbeten. Om deze laatste bevinding te bevestigen en om de gehele cyclus van virustransmissie tussen lammeren en muggen goed te bestuderen, zal dit jaar nader onderzoek worden uitgevoerd.
Riftvalleykoorts (ook wel riftdalkoorts genoemd of rift valley fever in het Engels) is een bunyavirus dat door muggen (vooral van de soorten Aedes en Culex) wordt verspreid. Riftvalleykoorts wordt in de veterinaire wereld gezien als een van de gevaarlijkste bunyavirussen. Onder andere runderen, schapen en geiten zijn gevoelig voor het virus, evenals veel wilde dieren, zoals elanden, antilopen, giraffen en wrattenzwijnen.
Riftvalleykoorts is ook gevaarlijk voor mensen, het is een zoönose.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsSchaap-GeitZoönosen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.