Nieuws | Varkens

'PED heeft zich gevestigd in varkenssector'

De ziekte PED lijkt endemisch te zijn geworden in Nederland. Het virus heeft zich gevestigd in de Nederlandse varkenssector. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
Het aantal PED-uitbraken in Nederland loopt op. Sinds 8 november 2017 zijn acht uitbraken vastgesteld, waarvan twee in januari 2018. In 2017 heeft de GD in totaal 58 bedrijven positief getest op PED.
PED (Porcine Epidemische Diarree) veroorzaakt bij varkens diarree door beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. PED zal vooral gepaard gaan met sterfte (30 procent tot 100 procent) bij zuigende biggen tot een leeftijd van veertien dagen omdat die biggen sterk uitdrogen door de diarree.

Vergelijking PED-virusstammen

De GD werkt aan de vergelijking van PED-virusstammen die nu in Nederland circuleren met die in andere landen zijn gevonden. Om goed overzicht te kunnen houden, is het van belang om PED-uitbraken te melden aan de Veekijker Varken van GD (tel. 0900-7100 000) en de Online Monitor voor dierenartsen, aldus de GD.

Insleep voorkomen

Varkenshouders kunnen zelf veel doen om besmettingen te voorkomen. Het blijft volgens de GD van groot belang om hygiënemaatregelen in acht te nemen en alert te blijven om insleep van PED te voorkomen. Bij een verdenking van PED is het zinvol om de diagnose snel te stellen. De diagnose wordt gesteld door het PED-virus aan te tonen in mest of bij sectie. Een snelle diagnose betekent dat ook snel maatregelen mogelijk zijn.
PED – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.