Nieuws | Paarden

Onrust in paardenwereld door WFFS-syndroom

In de paardenwereld is onrust ontstaan door het Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS, een erfelijke aandoening die al meerdere jaren in de Verenigde Staten wordt onderkend. Een Nederlandse dekhengst die ook in de Verenigde Staten wordt gebruikt, blijkt ook drager van WFFS, meldt hoogleraar Marianne Sloet op de website van de faculteit Diergeneeskunde.
Een veulen met WFFS kan aborteren, te vroeg worden geboren en/of geboren worden met afwijkingen. De belangrijkste afwijkingen bij het pasgeboren veulen zijn: huidafwijkingen (zoals te elastische huid die gemakkelijk scheurt, wonden die ‘zomaar’ ontstaan) en hyperextensie van gewrichten. Doorgaans zullen de dieren binnen één tot twee weken na de geboorte sterven of zij moeten worden geëuthanaseerd.
WFFS is, voor zover nu bekend, een autosomaal recessief genetisch defect dat op eenvoudige wijze vererft. Hengst en merrie moeten beide drager zijn van het afwijkende gen (N/WFFS). Dan zal 25% van de veulens de aandoening hebben (WFFS/WFFS), 50% drager zijn (N/WFFS) en 25% vrij zijn (N/N).
Door de beschikbare test is op eenvoudige wijze te bewijzen of uit te sluiten of een paard drager is van het WFFS.

Verder onderzoek

Verder onderzoek is nu nodig om uit te vinden waar het probleem is begonnen, aldus Sloet. Het is op dit moment nog niet bekend of er meer WFFS-dragers in de Nederlandse Warmbloed-fokkerij voorkomen. Hoe en of verder onderzoek zal worden uitgevoerd is nog niet bekend. Bij de Universiteitskliniek voor Paarden zijn tot op dit moment nog geen veulens met WFFS gediagnosticeerd.

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.