Blog | Rundvee

Pensverzuring is de sluipmoordenaar van onze koeien

Een derde van de koeien redt het niet in hun stallen. Waarom? Vanwege ziektes en één in het bijzonder. Subklinische pensverzuring is moeilijk te herkennen, maar het verzwakt je koeien en leidt uiteindelijk tot andere ziektes. Dit beëindigt koeienlevens vroegtijdig. Als we hier iets aan willen doen, zullen we onze kennis over voeding moeten verbreden. Er is genoeg bekend over de kwaliteit van voer, maar meer kennis over huisvesting en management is nog hard nodig.
Door Joep Driessen, CowSignals.
Een derde van de koeien redt het niet. ‘Redt het niet’ houdt in dat de gemiddelde levensduur van de koe onder de 3 lactaties ligt, waar dit 5 lactaties zou kunnen zijn. Wist je dat 20% van de melkgevende vaarzen de 2e lactatie niet haalt? Wanneer we ons afvragen waarom koeien dit niet halen, drukken de ziektegetallen ons met de neus op de feiten:

  • 50% bloederige zolen na afkalven
  • 50% subklinische melkziekte
  • 30% mastitis of meer
  • 20% ketose
  • x % subklinische pensverzuring

Schokkende getallen en er kan genoeg gezegd worden over elke ziekte individueel. Maar laten we eens kijken naar één ziekte in het bijzonder: pensverzuring. Deze ziekte is lastig te herkennen voor boeren, maar het verzwakt de koe aanzienlijk. Het begint met misselijkheid en tegen de tijd dat je het ziet (of niet), zijn de andere problemen al begonnen: mastitis, kreupelheid, tegenvallende vruchtbaarheid en ga zo maar door.  Dit is wat onze koeien tegenhoudt om gelukkig en gezond 5 lactaties vol te maken. Pensverzuring is de sluipmoordenaar van onze koeien.
Als je het nauwelijks op tijd kunt herkennen, dan is het cruciaal om het te voorkomen. Om pensverzuring te kunnen voorkomen, hebben boeren een goed begrip van de maagwerking nodig en een excellent voerprogramma. Een belangrijk onderdeel hiervan is voerkwaliteit en gelukkig zijn er veel goede voeradviseurs die boeren hiermee helpen. Wat de voeradviseur echter meestal niet vertelt, is wat het effect van huisvesting en management is op voerinname. Zonder onze kennis over voeding ook tot deze gebieden te vergroten, zal pensverzuring blijven voorkomen.
Het goede nieuws is dat het niet ingewikkeld is om beter te worden in huisvesting en management. Je hebt alleen iemand nodig die je de ogen opent voor de uitdagingen in jouw bedrijf en je de (veelal eenvoudige) oplossing laat zien. Dit is de enige manier waarop je voor de winst kunt gaan: voorkom pensverzuring, voorkom andere ziektes en laat je koeien 2 lactaties langer leven.

Meer over:
BlogRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.