Nieuws | Rundvee

Diergezondheid bevorderen met homeostase

Dierenarts Gerard van Essen wil met het meten van homeostase de gezondheid en het welzijn van koeien bevorderen. Dat meldt innovatieorganisatie Courage in zijn nieuwsbrief.
Homeostase is het natuurlijke vermogen van organismen om het lichaam in evenwicht te houden. Als homeostase verloren gaat, raakt de koe uit balans, wordt ze kwetsbaarder en kan ze uiteindelijk ziek worden. Van Essen: “Bij koeien wordt bijvoorbeeld veel gevraagd van het metabolisme, ofwel de stofwisseling. Heeft een melkkoe een negatieve energiebalans, dan gaat ze hard achteruit. Als we dit gaan monitoren, kunnen we ziekte voorkomen. Indien de stofwisseling onder de grenswaarde komt, kan een melkveehouder vroegtijdig ingrijpen om de koe in balans te brengen.”

Gezondheid monitoren

“Het monitoren van de stofwisseling is een uitdaging, maar met moderne technologie haalbaar. De eerste stap die we moeten zetten is onderzoeken welke homeostaseprocessen we moeten bijhouden in het lichaam van de koe. Dit gaan we samen met professor Bas Kemp, hoogleraar adaptatiefysiologie aan Wageningen UR, onderzoeken. Zodra dit helder is bekijken we welke moderne technologieën beschikbaar zijn om deze processen te monitoren. Vervolgens testen we welke technologie het meest praktisch bruikbaar is op een melkveebedrijf”, aldus Van Essen.
Foto: Twan Wiermans

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.