Nieuws | Rundvee

'Rundveeziekte besnoitiose rukt op naar België'

De ziekte besnoitiose rukt op naar de grens van België via Noord-Frankrijk en Duitsland. Dat meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Besnoitiose is een zo goed als onbehandelbare ziekte bij rundvee die matige tot zware economische gevolgen kan hebben, aldus DGZ.
De ziekte komt meestal het bedrijf binnen door aankoop van symptoomloze dragerdieren.
De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet (Besnoitia besnoiti). Overdracht van de ziekte is mogelijk via onder andere insecten. Besnoitiose komt van oorsprong voor in (sub)tropische gebieden, maar de laatste jaren zijn er ook risicogebieden van besnoitiose in Noord-Frankrijk en Duitsland. “Het risico dat de ziekte bij ons opduikt is daarom heel groot”, aldus DGZ.
In 2012 is besnoitiose door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent gediagnosticeerd bij een Blonde d’Aquitaine-stier in België, die was geïmporteerd uit Zuid-Frankrijk. De ziekte is nog niet in Nederland vastgesteld.

Niet altijd ziektesymptomen

Besmette runderen vertonen niet altijd ziektesymptomen. Volgens DGZ ontstaan er vaak alleen wat cysten ter hoogte van de oogslijmvliezen. Sommige dieren vertonen symptomen die in verschillende fasen verlopen, van koorts naar oedeem ter hoogte van de kop, hals en borststreek en diarree tot overgevoeligheid aan zonlicht. Na enkele weken kan een algemene huidontsteking ontstaan. Deze aandoeningen genezen heel moeilijk en zijn pijnlijk voor het dier. Meestal leidt dit tot euthanasie van het dier. Een behandeling is zelden succesvol. Ook een vaccin is op dit moment niet beschikbaar.

Preventie

De focus moet liggen op preventie: Koop geen dieren die drager zijn van de ziekte. Koop daarom bij voorkeur geen dieren uit risicogebieden. Indien dit toch gebeurt, houd de dieren dan in quarantaine en laat hun bloed onderzoeken op antistoffen., aldus DGZ. En bestrijd vectoren zoals vliegen in de stal en in de weide.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.