Nieuws | Rundvee | Schaap-Geit

België moedigt vaccineren tegen blauwtong aan

De vaccinatie tegen blauwtong in België is vrijwillig, maar de Belgische autoriteiten moedigen vaccinatie wel aan. In Nederland adviseert de LTO-vakgroep Schapenhouderij om schapen te vaccineren tegen het virus.
Volgens het Belgische voedselagentschap FAVV is het blauwtongvirus serotype 8 (BTV-8) vastgesteld op zes bedrijven met runderen en schapen in de provincie Luxemburg. België heeft de uitbraken gemeld bij de Europese Commissie en heeft daardoor zijn blauwtongvrijstatus verloren. Sinds 28 maart geldt het volledige Belgische grondgebied als beperkingsgebied voor BTV-8.

Blinde kalveren

Het FAVV meldt verder dat in Frankrijk sinds half december 2018 meldingen zijn van kalveren die blind worden of binnen een paar dagen na de geboorte sterven of een gebrek aan levensvatbaarheid vertonen bij de geboorte. Sinds januari 2019 is het aantal meldingen van dit soort gevallen aanzienlijk toegenomen. De PCR-test die werd uitgevoerd op meer dan 400 bloedmonsters van deze kalveren heeft aangetoond dat 94 procent van betrokken dieren positief was voor BTV-8. Een besmetting met het Schmallenbergvirus kon worden uitgesloten.
De vaststelling van BTV-8 bij kalveren jonger dan één week die geboren zijn tijdens een vectorvrije periode doet vermoeden dat deze kalveren besmet raakten in de baarmoeder, aldus het FAVV. In de getroffen bedrijven was 2 tot 15 procent van de pasgeboren dieren besmet. Er worden momenteel nog andere analyses uitgevoerd. “In 2008 hebben wij een gelijkaardige situatie meegemaakt”, zegt het FAVV.

Totaal onbeschermd

In Nederland adviseert de LTO-vakgroep Schapenhouderij om schapen te vaccineren. “Het is geen veewetplichtige ziekte, dus vaccinatie is niet verplicht”, zegt voorzitter Saskia Cahuzak van de vakgroep in Nieuwe Oogst. “Toch adviseren we te vaccineren om de ziekte te voorkomen, anders zijn dieren totaal onbeschermd. De ziekte uit zich nu nauwelijks. Is dit wel het geval, dan ben je te laat.”
Het blauwtongvirus is veel milder dan tussen 2006 en 2008 en er zijn maar weinig dieren met klinische verschijnselen, bleek onlangs op een bijeenkomst van LTO en GD. Dat maakt de keuze voor veehouders om dieren wel of niet te vaccineren tegen het virus lastig.
Blauwtong – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsRundveeSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.