Bedrijfsnieuws

Nieuw vaccin tegen luchtweginfecties bij kalf

Bovine Respiratory Disease, afgekort BRD, is de verzamelnaam voor een aantal verwekkers van luchtweginfecties, waaronder BRSV (pinkengriep), PI-3 (para influenza-3)-virus, Mannheimia haemolytica en ook Mycoplasma bovis. Tot de zesde levensweek zijn kalveren vatbaarder voor BRD. Met een vaccinatie op de leeftijd van één week met een nieuw vaccin, kan de bescherming worden verbeterd.
Een bekende methode om kalveren te beschermen tegen BRSV, PI-3-virus en Mannheimia haemolytica is vaccineren op twee en zes weken leeftijd met vaccin Bovilis Bovipast. Dat betekent dat kalveren in de eerste weken na de geboorte vatbaar zijn voor BRD, na de tweede vaccinatie hebben kalveren namelijk pas een sterke afweer tegen de betreffende BRD-verwekkers. Met een moederdiervaccinatie (ook met Bovipast) is de immuniteit in de eerste levensweken te verhogen, maar dan is goede biestvoorziening wel essentieel.
Om kalveren op de leeftijd van één week te kunnen vaccineren tegen BRSV en PI-3 virus is er nu Bovilis Intranasaal RSP Live van MSD. Vijf dagen na de vaccinatie heeft het kalf immuniteit. Met deze extra vaccinatie is het immuniteitsgat voor BRSV en PI-3 virus tussen de geboorte en de tweede vaccinatie met Bovipast op zes weken leeftijd op te vangen.

Bovilis Intranasaal

Beide vaccins hebben de aanduiding UD en mogen dus uitsluitend door de dierenarts worden toegediend. Bovipast moet worden geïnjecteerd. Bovilis Intranasaal Live RSP wordt met een pipet als druppel toegediend in de neus. De vaccinatie heeft volgens de fabrikant ook een aspecifieke werking en beschermt tegen meerdere andere virussen. De vaccins Intranasaal Live RSP en Bovipast dienen naast elkaar te worden ingezet. Dat betekent dus drie BRD-vaccinaties tussen één en zes weken leeftijd.

Quick Scan voor BRD

MSD heeft een quickscan ontwikkeld waarmee dierenartsen voor melkvee- en kalverhouders snel in kaart kunnen brengen welke BRD-verwekkers actief zijn op het bedrijf. De dierenarts dient hiervoor bloedmonsters van vijf kalveren tussen drie en zes maanden oud te nemen. Deze worden vervolgens onderzocht in een laboratorium van MSD. De antistoffen in het bloed geven aan met welke infecties de dieren te maken hebben gehad. In Nederland is de quickscan al beschikbaar, in Vlaanderen zal die begin volgend jaar beschikbaar komen.

Meer over:
Bedrijfsnieuws
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.