Nieuws | Pluimvee

Salmonella-hertest pluimvee blijft achterwege

De wijze waarmee de NVWA salmonella bij pluimveevermeerderingsbedrijven aanpakt, is gewijzigd. Tot voorkort deed de autoriteit een hertest ter bevestiging, maar die hertest blijft vanaf nu achterwege.
De wijziging is doorgevoerd onder druk van de Europese Commissie. Die dreigde de Europese co-financiering aan het Nederlandse salmonellaprogramma te stoppen. Dat schreef minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Tweede kamer.
De wijziging houdt in dat dieren van pluimveevermeerderingsbedrijven meteen worden afgevoerd en geslacht als de eerste controlemonsters besmet blijken te zijn met salmonella. Deze monsters worden door de veehouder zelf genomen in het kader van het Nationale Salmonella Controle en Bestrijdingsplan dat alle lidstaten verplicht uitvoeren op grond van Europese regelgeving. Tot dusverre deed de NVWA in dergelijke gevallen altijd een hertest ter bevestiging. Deze hertest blijft vanaf nu achterwege en zal alleen in uitzonderlijke gevallen nog worden toegepast als er duidelijke twijfel is aan de juistheid van de eerste testuitslag. (AgriHolland)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.