Nieuws | Pluimvee | Rundvee | Schaap-Geit

Leverbotinfectie op de loer in natte gebieden

Zelfs na een droge zomer zijn er natte gebieden waar een leverbodinfectie op de loer ligt. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het is daarom raadzaam om dieren die in het afgelopen jaar in natte gebieden gelopen hebben, te controleren op leverbot.

Koeien

Bij dieren die afgelopen jaar voor het eerst weidegang hebben gehad kan het gecontroleerd worden door middel van bloedonderzoek op antistoffen. De GD adviseert dat vanaf 4 weken na opstallen te doen. Daarmee worden ook de laatste en meest risicovolle weken van het weideseizoen meegenomen. Voor oudere koeien die vaker beweid zijn wordt mestonderzoek aan te raden. Dat is het meest zinvol vanaf 10 weken na opstallen.

Schapen

Voor schapen die in de winter in de wei gelopen hebben, is mestonderzoek volgens de GD raadzaam. Daarmee wordt gecontroleerd of de dieren geen leverboteieren uitscheiden op het weiland.
De leverbot is een parasiet die voorkomt bij graseters zoals rund, schaap, geit, haas en ree. De volwassen leverbot is een platworm van 2 à 4 cm die leeft in de galgangen van de lever van de gastheer. De eieren van de leverbot worden met de mest uitgescheiden. De parasiet doorloopt verschillende ontwikkelingsstadia, de zogenaamde leverbotcyclus.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimveeRundveeSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.