Nieuws | Schaap-Geit

Nieuwe studie naar rotkreupel

Voor verder onderzoek naar rotkreupel is het noodzakelijk om eerst te kijken of en welke verschillende serotypes er in Nederland voorkomen. Daarvoor twintig bedrijven verspreid over Nederland gezocht. Dat meldt de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO).
De NSFO is sinds 2013 bezig met de aanpak van rotkreupel in Nederland. Samen met de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en de faculteit Diergeneeskunde in Sydney (Australië) doet de organisatie momenteel onderzoek naar de verschillende serotypes van de rotkreupelbacterie in Nederland. De ernst van de klinische verschijnselen en de meest effectieve aanpak zouden kunnen verschillen per serotype. Ook kunnen in de toekomst vaccins wellicht effectiever worden als er gericht gevaccineerd wordt tegen het serotype dat op een bedrijf voorkomt.

Bedrijven gezocht

Voor verder onderzoek moet er eerst worden gekeken naar de verschillende serotypes die in Nederland voorkomen. Daarom worden er twintig bedrijven verspreid over Nederland gezocht waar komend voorjaar (na het aflammeren) klauwswabs genomen kunnen worden van tien ooien. Van nog eens tien dieren (mits aanwezig) wordt de klauwscore bepaald. Ook zal een korte enquête worden afgenomen bij de deelnemende schapenhouders. Voorwaarde voor deelname is dat er in het afgelopen jaar klinische klachten zijn gezien die passen bij rotkreupel. Het ras of houderijsysteem maakt niet uit, de minimale bedrijfsomvang dient tien ooien te zijn. Deelname is kosteloos, en deelnemers krijgen de resultaten van de monsters van de eigen dieren teruggekoppeld. Voor meer informatie of aanmelden: mail naar kantoor@nsfo.nl.
Rotkreupel – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.