Nieuws | Schaap-Geit

Schmallenberg bij geitenlammeren in Rheinland-Pfalz

In de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz is bij twee geitlammeren het Schmallenbergvirus vastgesteld. Dat meldt Animal Health Online. Het virus kenmerkt zich bij schapen en geiten door aangeboren afwijkingen bij lammeren. De dieren hebben bijvoorbeeld een scheve nek, een waterhoofd en stijve gewrichten.
De ontdekking van het Schmallenbergvirus is de eerste in Rheinland-Pfalz in drie jaar. Omdat de meeste jonge dieren in het voorjaar geboren worden, is het zaak schapen, geiten en runderen goed in de gaten te houden. AgriHolland meldt dat een vaccin tegen het virus beschikbaar is.
Het Schmallenbergvirus wordt waarschijnlijk verspreid door knutten (kleine steekvliegjes). Deze knutten zijn in de winter niet actief. Het Schmallenbergvirus wordt dus tijdens de winter (waarschijnlijk) niet verspreid. Door hoge temperaturen in de afgelopen winter is er vermoedelijk een grotere kans op verspreiding door de steekvliegjes. Overdracht van het virus van moederdier op nakomelingen via de placenta is bewezen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.