Nieuws | Pluimvee

Beroepsverbod voor pluimveedierenarts uit Scheemda

Een pluimveedierenarts uit het Groningse Scheemda heeft van de veterinaire tuchtrechter een beroepsverbod van een jaar gekregen. Reden voor de straf is het verkopen van verdunde vaccins tegen Newcastle Disease. Dat meldt RTV Noord.
In 2012 kreeg de dierenarts van het Veterinaire Tuchtcollege een boete van 3.500 euro voor het onverantwoord preventief voorschrijven van antibiotica. In 2005 gaf de tuchtrechter hem een boete van 2.250 euro voor betrokkenheid bij het toedienen van een middel aan pluimvee vlak voor de slacht.
De dierenarts heeft nu een onvoorwaardelijk beroepsverbod van een jaar en een boete van 8.500 euro gekregen. Hij verkocht jarenlang aan pluimveebedrijven in Groningen verdunde vaccins tegen pseudovogelpest. Daar zou hij 170.000 euro mee hebben verdiend.

Meer vaccins

Inenting van kuikens tegen de Newcastle Disease is verplicht omdat het een zeer besmettelijke ziekte is. De pluimveedierenarts maakte van één vaccin er vijf of zes maar bracht bij de pluimveehouders wel de normale inentingskosten in rekening. Zo wist hij 700.000 tot enkele miljoenen meer vaccins te verkopen dan waren ingekocht. (RTV Noord)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.