Nieuws | Schaap-Geit

Zachte winter met veel gras kan voor problemen zorgen bij schapen

Schapen blijven in zachte winters met veel gras vaak lang buiten zonder dat ze worden bijgevoerd. Dat kan rond de aflamperiode leiden tot meer gevallen van slepende melkziekte, melkziekte, stijve overhouders en middenrifrupturen. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
De belangrijkste oorzaak van de toename van het aantal gevallen van melkziekte en stijve overhouders is een tekort aan vitamine D. Slepende melkziekte wordt veroorzaakt door een combinatie van meerlingdracht, vervetting  het eerste deel van de dracht en onvoldoende ruimte voor voormagen in het laatste deel van de dracht. De stijging van het  aantal gevallen van middenrifrupturen is niet helemaal duidelijk.

Diagnose stellen

Bij problemen rond de aflamperiode is het stellen van een diagnose essentieel, aldus de GD. Vervolgens kan het betreffende dier worden behandeld en kunnen preventieve maatregelen worden genomen om nieuwe gevallen te voorkomen.

Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.