Nieuws | Schaap-Geit

'Ook in Utrecht, Gelderland en Overijssel meer kans op longontsteking dichtbij geitenhouderij'

Net als mensen in plattelandsgemeenten in Limburg en Noord-Brabant, hebben ook inwoners van plattelandsgemeenten in Utrecht, Gelderland en Overijssel meer kans op een longontsteking als ze in een gebied wonen met veel intensieve veehouderij. Dat geldt vooral voor mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen. Dat meldt het RIVM.
Dat mensen die bij veehouderijen wonen vaker longontsteking krijgen, blijkt volgens het RIVM uit een vergelijking van plattelandsgemeenten in verschillende regio’s van Nederland. Bij deze vergelijking zijn aantallen patiënten met longontsteking vanuit huisartspraktijken gebruikt. De onderzoekers hebben ook inwoners van plattelandsgemeenten met veel veehouderij in Utrecht, Gelderland en Overijssel onderling vergeleken. Hieruit komt naar voren dat longontsteking iets vaker voorkomt bij mensen die bij geitenhouderijen wonen. Het gaat vooral om mensen die binnen een afstand van 1 à 2 kilometer van een geitenhouderij wonen. In Nederland wonen 1,7 miljoen mensen op minder dan 2 kilometer  afstand van een geitenhouderij.

Onderzoek naar oorzaak

Waarom longontsteking vaker voorkomt bij mensen die rond een geitenhouderij wonen is onbekend. Mogelijk zijn er verschillende oorzaken, aldus het RIVM. Het onderzoek hiernaar loopt nu en is waarschijnlijk in 2022 klaar.

Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.