Nieuws | Zoönosen

Nertsen in Nederland besmet met coronavirus

Bij nertsen op twee nertsenbedrijven in Noord-Brabant is het coronavirus covid-19 vastgesteld. De besmettingen lijken gevallen te zijn van infecties van mens op dier. Dat meldt het ministerie van LNV.

Nertsen op een bedrijf in Milheeze hadden maag-darm- en ademhalingsproblemen. Uit onderzoek bleek dat de dieren besmet waren met covid-19. Twee medewerkers van het bedrijf hadden een ziektebeeld dat past bij covid-19. De besmetting bij de nertsen lijkt daarmee een geval te zijn van een infectie van mens op dier, aldus minister Schouten van LNV in brief aan de Tweede Kamer. Dit lijkt tevens het geval te zijn op een bedrijf in Beek en Donk, dat ook medewerkers heeft passend bij besmetting met covid-19.
De dieren mogen niet van het bedrijf af om zo eventuele verspreiding van het virus naar andere bedrijven te voorkomen. Ook mest mag niet van de bedrijven worden afgevoerd.

Onderzoek

Om te onderzoeken hoe het virus zich bij de nertsen ontwikkelt, worden monsters genomen van zieke dieren voor virusonderzoek en bloedmonsters van gezonde dieren om na te gaan of er antistoffen in aanwezig zijn. Zo wordt onderzocht of dieren zonder verschijnselen ook geïnfecteerd kunnen zijn.
Ondanks dat niet wordt verwacht dat het virus zich over grotere afstanden zal verspreiden, worden uit voorzorg ook lucht- en stofmonsters genomen in de omgeving van het bedrijf. Tevens zal er onderzoek op mest gedaan worden en zullen eventuele katten op het bedrijf in het onderzoek meegenomen worden, aangezien katachtigen ook gevoelig zijn covid-19.
Eerder kondigde Schouten al aan om onderzoek te willen laten doen naar covid-19 bij onder andere nertsen, omdat uit Duits en Chinees onderzoek blijkt dat fretten vatbaar zijn voor infectie met het virus, en nertsen zijn nauw verwant aan fretten.

Meldplicht

Minister Schouten heeft verder een meldplicht ingesteld voor verschijnselen van besmetting met covid-19 op nertsenbedrijven. Het gaat hierbij specifiek om ademhalingsklachten en een verhoogde sterfte. De meldplicht geldt voor nertsenhouders, maar ook voor dierenartsen en voor personen in onderzoeksinstellingen.

Niet fietsen en wandelen vlak langs bedrijven

Uit voorzorg mag in een straal van circa 400 meter rond de besmette nertsenbedrijven niet worden gefietst of gewandeld totdat resultaten van het onderzoek naar de lucht- en stofmonsters bekend zijn. De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting binnen twee weken bekend.

Foto: SwiatRolnika.tv

Meer over:
NieuwsZoönosen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.