Nieuws | Varkens

POV: 6 weken noodhuisvesting bij uitbraak Afrikaanse varkenspest

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) adviseert varkenshouders om voor een periode van minimaal zes weken een noodplan voor huisvesting van de varkens te hebben. Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest kunnen varkensbedrijven namelijk wel tot veertig dagen op slot gaan.
Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest of klassieke varkenspest krijgen alle varkenshouders in Nederland eerst gedurende 72 uur te maken met een totale standstill. Het advies is dan ook om altijd voor minimaal drie dagen voer op voorraad te hebben. Varkenshouders in de buurt van de uitbraak krijgen tegelijkertijd te maken met een beschermingsgebied en een toezichtsgebied op basis van EU-regelgeving. In deze gebieden geldt een aantal EU-maatregelen. Voor Afrikaanse varkenspest gelden de maatregelen in het beschermingsgebied minimaal veertig dagen en in het toezichtsgebied minimaal dertig dagen.
Overigens is het hebben van een noodplan een IKB-verplichting. Op de website van Holland Varken zijn de brochure Noodhuisvesting en het Plan voor noodhuisvesting te vinden.
Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.