In de praktijk | Nieuws | Rundvee

Besnoitiose op vleesveebedrijf in West-Vlaanderen

Bij een koe van een vleesveebedrijf in West-Vlaanderen is de ziekte besnoitiose vastgesteld. Bij verschillende runderen van het bedrijf werden chronische en erg uitgesproken huidproblemen geconstateerd. Dat meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).
Het is de eerste keer dat er in België besnoitiose wordt vastgesteld zonder rechtstreekse link met import uit een risicoland. Dit betekent volgens DGZ dat besnoitiose aanwezig is in de Belgische rundveestapel.
Meestal verloopt de insleep van besnoitiose op een vrij bedrijf of in een vrij land via de aankoop of invoer van een besmet dier. Bij veel dieren verloopt de infectie zonder klinische symptomen maar zijn deze wel een bron van besmetting voor andere dieren. In de acute fase zijn de symptomen (koorts, verhoogde traan- en neusvloei, occasioneel diarree) weinig specifiek. Hierdoor kan de ziekte lang onder de radar blijven.

Al eerder besnoitiose in België

Een eerste geval van besnoitiose in België werd in 2015 vastgesteld bij een Blonde d’Aquitaine stier geïmporteerd uit Frankrijk. In mei 2019 werd op een Waals bedrijf voor het eerst klinische besnoitiose vastgesteld bij dieren geboren in België. Deze besmetting kon worden teruggebracht tot een stier die in 2015 uit Frankrijk op dit bedrijf werd ingevoerd.
Nooit eerder werd in België besnoitiose vastgesteld op een bedrijf dat geen dieren uit een risicoland heeft aangekocht. Dat is nu toch gebeurd op het West-Vlaamse bedrijf.

Hoe verspreidt besnoitiose zich?

Besnoitiose is een parasitaire ziekte die vooral economische schade kan veroorzaken (magere dieren, aantasting van karkassen en onvruchtbaarheid van stier). Overdracht van de infectie gebeurt via bloedzuigende vliegen zoals dazen en stalvliegen. Ook het hergebruik van injectienaalden kan zorgen voor overbrengen van de parasiet. Een besmet rund wordt levenslang drager en vormt zo dus een risico voor andere dieren. Behandeling van de ziekte is niet mogelijk.
DGZ roept veehouders op contact op te nemen met hun bedrijfsdierenarts zodra zij een vermoeden hebben van besnoitiose, ook al hebben ze geen dieren uit een risicoland geïmporteerd.
Foto: DGZ

Meer over:
In de praktijkNieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.