Nieuws | Zoönosen

Coronavirus op nog twee nertsenbedrijven

Het coronavirus covid-19 is op nog twee nertsenbedrijven in Noord-Brabant vastgesteld. Dat meldt het ministerie van LNV. Het gaat om een bedrijf in de gemeente Deurne en een bedrijf in De Mortel. Het bedrijf in De Mortel is de derde locatie van de nertsenhouder van het al eerder besmette nertsenbedrijf in Milheeze. Op beide bedrijven lijken de nertsen te zijn besmet door medewerkers.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek naar de covid-19-besmetting op de eerste twee nertsenbedrijven blijkt onder andere dat er bij Nederlandse covid-19-patiënten geen virussen zijn gevonden die ontstaan kunnen zijn uit de virussen die bij nertsen op de besmette bedrijven zijn gevonden. Verder tonen de verschillen tussen de virussen aan dat de eerste twee besmette bedrijven elkaar niet onderling hebben besmet, maar dat de infectie bij de nertsen een verschillende besmettingsbron hebben gehad.
Covid-infectie bij nertsen kan leiden tot longontsteking en tot sterfte, maar het percentage zieke dieren en het percentage sterfte is beperkt. Vooral de hoogdrachtige dieren lijken ziekteverschijnselen te vertonen en gaan dood. De dieren zijn waarschijnlijk niet alleen door mensen besmet, maar hebben elkaar ook onderling geïnfecteerd.

Virus in stof in de stal

In stof in de stallen van beide bedrijven is covid-19-virus aangetoond dat ingeademd kan worden door medewerkers. Het is onbekend of dat virus nog besmettelijk is.
Buiten de stal is geen virus aangetoond. Maar uit voorzorg is besloten om de weg in een straal van 400 meter rondom de bedrijven af te sluiten voor voetgangers en (brom)fietsers.
Het onderzoek bij de nertsenbedrijven wordt de komende weken voortgezet.

Foto: SwiatRolnika.tv

Meer over:
NieuwsZoönosen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.