Nieuws | Rundvee

Hoe voorkom je hittestress bij koeien?

Een koe kan vanaf 21 graden Celsius al last ondervinden van de warmte. Naast de temperatuur spelen de luchtvochtigheid en windsnelheid ook een rol: hoe hoger de luchtvochtigheid en hoe lager de windsnelheid, hoe eerder een koe last heeft van hittestress. De Gezondheidsdienst voor Dieren geeft tips over voor het voorkomen van hittestress bij koeien.
In de zomer is het binnen meestal beter toeven dan buiten, dat vinden de koeien ook. Daarom is het goed om een ‘siëstabeweiding’ te overwegen: door de koeien naar binnen te halen op het heetste deel van de dag voorkom je de grootste problemen met hittestress. Is het de hele dag extreem warm, dan is een schema van ’s nachts weiden en overdag binnen een optie.
Bij hitte is het verstandig de koeien actief te koelen. Dat kan door lucht op de dieren te blazen in de ligboxen, bij het voerhek, en denk ook aan de wachtruimte en droge koeien. Koeien extra koelen met water in combinatie met mechanische ventilatie is bij hoge temperaturen ( > 30 graden ) een methode die ook kan worden toegepast. Denk er wel aan de uier droog te houden, vanwege de hygiëne.
Net als mensen moeten koeien bij extreem warm weer veel en schoon water kunnen drinken. Op dergelijke dagen kan de waterbehoefte met wel 50 procent toenemen. Vergeet dan ook de jongste kalveren niet, waardoor zij de hele dag beschikking hebben over schoon en onbeperkt drinkwater. Geef ze tussen de melk door extra water. Kalveren hebben veel baat bij extra water, maar meng het water niet door de melk: dat veroorzaakt stremmingsproblemen en dus diarree. Voor de melkkoeien en het jongvee geldt dat een toevoersnelheid van minimaal 15 liter per minuut nodig is, aangezien ze in korte tijd veel water moeten kunnen opnemen.
Lees meer tips over hittestress bij koeien op de website van de GD.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.