Nieuws | Paarden

Rhinopneunomie in Lelystad en Ridderkerk

Bij paarden in Maverick Stables in Lelystad en in Hippisch Centrum Ridderkerk is de neurologische vorm van rhinopneunomie (EHV1) vastgesteld. Dat meldt de Sectorraad Paarden. Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen.
Rhinopneumonie, een virusinfectie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen, is een veel voorkomende ziekte in Europa. Jaarlijks steekt de neurologische vorm ook wel ergens de kop op. Het voorkomen van direct contact tussen besmette paarden en niet-besmette paarden is een belangrijke preventieve maatregel.
Besmetting van paarden vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via handen en kleding. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.
Het gescheiden houden van diverse groepen paarden (jonge paarden, drachtige merries, sportpaarden) geeft het virus minder kans zich te verspreiden. Paardeneigenaren die hun paard  verdenken van rhinopneumonie dienen een dierenarts te raadplegen, zeker als er sprake is van abortus of neurologische verschijnselen, aldus de Sectorraad Paarden.
Rhinopneumonie – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.