Nieuws | Pluimvee

Vogelgriep in West-Vlaamse gemeente Menen

Bij een handelaar van hobbyvogels in de West-Vlaamse gemeente Menen is vorige week het vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Het gaat om een hoogpathogene variant. Om een verdere verspreiding tegen te gaan, is een bufferzone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer rondom de besmetting ingesteld. In die zones zijn bijkomende maatregelen voor professionele en particuliere houders van pluimvee en vogels van toepassing om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Inventaris opmaken

In de beschermingszone (3 km) rond de vogelhandelaar dienen alle vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden. Ook verzamelingen van vogels zijn verboden. Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur, en elke inwoner met pluimvee of vogels binnen de 48 uur, een inventaris maken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

In de bewakingszone (10 km) is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden. Ook verzamelingen van vogels zijn verboden. Daarnaast moet elke professionele pluimveehouder in deze zone binnen de 72 uur een inventaris maken waarin aangeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.