Nieuws | Rundvee

Kans op blauwalg in water

In stilstaand water kan weer blauwalg aanwezig zijn. De Gezondheidsdienst voor Dieren trof onlangs blauwalg aan in een vijver. Als koeien of andere dieren water met blauwalg drinken, kunnen ze ziek worden.

Als u oppervlaktewater gebruikt als veedrinkwater en u ziet dat het water verkleurt, wees dan alert op blauwalg, waarschuwt de GD.

Blauwalg zijn cyanobacteriën en er zijn verschillende soorten. Overgroei met cyanobacteriën zorgt meestal voor een groene, maar soms ook rode of bruine verkleuring van het water. De uitscheidingsstoffen van deze bacteriën zijn giftig voor koeien. Leverschade door opname van gifstoffen van cyanobacteriën is het grootste risico, maar ook acute uitval of zenuwverschijnselen kunnen optreden bij dieren die toegang hebben tot stilstaand oppervlaktewater.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.