Rundvee

Kreupelheid bij koeien eerder herkennen met 7-puntenplan

Door te letten op bepaalde signalen kan kreupelheid bij koeien eerder worden herkend. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft hiervoor een 7-puntenplan gemaakt. Hiermee kunnen onder meer kosten als gevolg van een verminderde melkproductie worden voorkomen.

Naast mastitis en een verminderde vruchtbaarheid is kreupelheid verantwoordelijk voor de belangrijkste bedrijfseconomische schade bij melkveebedrijven in Nederland. Het is daarom van belang klauwproblemen snel te signaleren. De GD zet een paar signalen die kunnen duiden op kreupelheid op een rij. Zo komen kreupele koeien bijna altijd als laatste naar het voerhek, eten ze sneller terwijl ze niet stil kunnen staan, besteden ze minder tijd bij de borstels, gaan ze minder spontaan naar de melkrobot en is de kans groot dat ze niet door het doorloopbad lopen omdat het pijnlijk is aan de klauwen.

In een overzicht met 7 punten biedt de GD melkveehouders een houvast waarmee klauwproblemen vroegtijdig gesignaleerd kunnen worden. Op de website ligt de GD de 7-punten verder toe.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Rundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.