Nieuws | Rundvee

Kans op Besnoitiose bij vlees- en melkvee in Nederland?

Hoewel Besnoitiose een dierziekte is die vooral voorkomt in Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk, is er ook een kans op een besmetting op Nederlandse vlees- en melkveebedrijven. Daarover schrijft de Gezondheidsdienst voor Dieren.

De ziekte is al meer dan 100 jaar aanwezig in de drie mediterraanse landen. In Zuid-Europa komt Besnoitiose vooral voor in vleesvee, maar ook bij melkvee zijn gevallen bekend. De dierziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Besnoita besnoiti. Bloedzuigende insecten verspreiden het. Een andere besmettingsroute is het hergebruik van injectienaalden. De gemiddelde tijd tussen de besmetting en uitbreken van de ziekte is dertien dagen, soms oplopend tot twee maanden.

Besnoitiose komt op je bedrijf door import van vee. Vliegen verspreiden het verder. De Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt Nederlandse veehouders daarom alert te zijn bij geïmporteerde dieren. ‘Controleer op huidafwijkingen voordat de aankoop van kracht wordt’. Het lastige is dat besmette dieren geen klinische verschijnselen vertonen. Daardoor is het goed mogelijk onbedoeld de ziekte binnen te halen. Besnoitiose is niet te bestrijden met medicijnen. De enige manier om ervan af te komen is ervoor zorgen dat vliegen geen kans hebben. Voorzie weidend vee bij een besmetting op het bedrijf daarom van vliegenwerende oorflappen of gebruik pour-on-middelen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.