Nieuws | Rundvee

Risico op Mortellaro verkleinen door ontsmetten roostervloer

Om het risico op Mortellaro te verkleinen is het aan te raden de roostervloer één keer per drie tot zes maanden te ontsmetten of desinfecteren. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Vanwege de warmte wordt op verschillende bedrijven gebruik gemaakt van een druppelsysteem waarmee de roostervloer begaanbaar blijft. Met het druppelsysteem blijft de mest dun en kan een mestrobot of mestschuif goed blijven functioneren. Keerzijde van de medaille is dat een vochtige vloer de kans op verspreiding van Mortellaro groter maakt. Bacteriën gedijen op een vochtige vloer beter dan op een droge vloer. Volgens de GD geldt dat mogelijk ook voor tussenklauwontsteking.

De risico’s van Mortellaro kunnen ingeperkt worden door de vloer één keer per drie tot zes maanden te ontsmetten of desinfecteren. Dit geeft het beste resultaat op een warme dag met een hogedrukspuit met lage druk en aansluitend ontsmetting.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.