Nieuws | Pluimvee

Vogelgriep grijpt om zich heen in Dalfsen

In Dalfsen (Ov.) is op een legpluimveebedrijf in een biologische stal met ongeveer 13.000 kippen vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het Ministerie van LNV. Het is het derde geval van vogelgriep in het dorp.

Op de locatie liggen nog vier stallen met zo’n 95.000 scharrelkippen. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden alle kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf was in verband met twee eerdere besmettingen in Dalfsen reeds bemonsterd en wordt ook al door de Gezondheidsdienst voor Dieren intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen 4 andere pluimveebedrijven. Eén daarvan is het besmette eendenbedrijf dat na de vaststelling van vogelgriep op 27 juli geruimd is. De andere 3 pluimveebedrijven waren in verband met de eerdere twee besmettingen in Dalfsen reeds gescreend en worden al intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

In de 10 kilometerzone liggen nog 24 andere pluimveebedrijven, waarvan er 2 geruimd zijn vanwege de besmetting op 31 juli. Voor de 22 overige bedrijven gold al een vervoersverbod, vanwege de eerdere 2 besmettingen in Dalfsen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.