Nieuws | Schaap-Geit

Tweede vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd

Minister Adema van LNV heeft een tweede vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Dit heeft hij besloten na advies van het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het Commissie toelating diergeneesmiddelen. Het vaccin is geproduceerd door de farmaceut Boehringer Ingelheim. De verwachting is dat er voor halverwege juni 1,3 miljoen doses geleverd worden aan de Nederlandse markt.

Op verzoek van de minister van LNV is er gebruik gemaakt van een versnelde beoordeling, zodat het vaccin zo snel mogelijk beschikbaar kon komen voor de Nederlandse markt. De toestemming voor gebruik wordt alleen gegeven zodra er voldoende informatie beschikbaar is over de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Door de goede afstemming tussen de farmaceut, Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het ministerie van LNV is er in korte tijd nog een vaccin beschikbaar.

De verwachting is dat er voor halverwege juni 1,3 miljoen doses geleverd worden aan de Nederlandse markt. De vaccins worden geleverd aan de groothandel waar dierenartsen deze kunnen kopen, die vervolgens een afspraak inplannen met de dierhouders om te vaccineren.

Het vaccin is voor zowel schapen als runderen beschikbaar. Voor schapen is één doses nodig en voor runderen twee. De sector heeft, mede op basis van de adviezen van de Deskundigengroep Dierziekten, een strategie opgesteld om de vaccins te verdelen. Het vaccineren van schapen is al begonnen. De hoop is dat de komende periode voldoende gevaccineerd kan worden om grote besmettingen in de zomer te voorkomen. (Ministerie LNV / AgriHolland)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.